Вторник , 16 Апрель 2024
На головну / СУСПІЛЬСТВО / З першого травня жителі Харкова та області платять за газ по різним тарифам

З першого травня жителі Харкова та області платять за газ по різним тарифам

Донедавна для споживачів регіону діяла однакова ціна – 8,55 грн за кубометр.

Наразі НАК «Нафтогаз України» встановив нові розцінки на блакитне паливо в травні-червні, за якими надаватиме газ регіональному постачальнику – ТОВ «Харківгаз Збут». Відтак у травні харків’яни за 1 кубометр платитимуть  7,88 грн, а мешканці Харківщини – 8, 42 грн. У червні оплата здійснюватиметься з розрахунку 8,26 грн та 8,80 грн за 1 куб. м  відповідно.  Додаткові роз’яснення з приводу кореспонденту видання надала фахівець компанії зі зв’язків із громадськістю та пресою  Ольга Клименко.

— До першого травня діяла постанова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) на затвердження загального тарифу на транспортування газу. Він складався із суми вартості транспортування Укртрангазу та облгазу. У регіонах в кожного з цих транспортувальників був свій тариф, однак у сумі він був однаковим, — пояснила співрозмовниця. – Так, у Харкові вартість транспортування складалася з тарифу Укртрансгазу 463,60 грн за 1 тис. кубометрів плюс тариф Харківгазу 269, 10 грн. Разом – 732,70 грн за 1 тис. куб без ПДВ. У області тариф Укртрансгазу дорівнював 11,60 грн за 1 тис. куб, а Харківгазу – 721, 10 грн. У сумі ті самі – 732,70 грн за 1 тис. куб без ПДВ.

З першого травня НКРЕКП затвердила однаковий тариф Укртрансгазу для всіх регіонів – 157, 19 грн без ПДВ за 1 тис. кубометрів або 0,16 грн за  1 куб. Кінцева вартість блакитного палива для населення складається з оптової вартості палива Нафтогазу, тарифу на транспортування Уктрансгазу, тарифу на розподіл облгазу і торгової націнки регіонального постачальника 2,5 % від оптової ціни. Розмір тарифу облгазу залежить від протяжності розподільчих мереж, обладнання та споруд, розташованих на них в регіоні. Чим вони довші, тим ціна за їхнє обслуговування є більшою. Тарифи облгазів не переглядалися з 2016-го. У зв’язку зі зміною тарифу Укртрансгазу для жителів Харківщини ціна за транспортування збільшилася в 13 разів, а для харків’ян зменшилася втричі. Це вплинуло на остаточну цифру вартості газу для населення. Відтепер для кожного регіону вона буде різною.

Ольга Клименко також зауважила, що на підвищення ціни в червні на блакитне паливо для населення вплинуло збільшення Нафтогазом оптової вартості газу. У структурі тарифу для побутових споживачів вона складає майже 90%.

Про нас Лаптєва Наталія

Перевірте також

Харківщина під ворожими обстрілами

Про наслідки воєнних злочинів росіян на Харківщині за минулу добу повідомив начальник ХОВА Олег Синєгубов. 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page