Вторник , 23 Апрель 2024
На головну / ЗДОРОВ'Я / Значна частина красноградців досі не мають сімейних лікарів

Значна частина красноградців досі не мають сімейних лікарів

КНП “Центр первинної медико-санітарної допомоги Красноградського району” у фейсбуці оприлюднив інформацію щодо охоплення місцевих жителів медичним декларуванням. У окремих населених пунктах Красноградщини кількість людей, які уклали відповідні декларації, менше 50 відсотків.

На території району діють одинадцять амбулаторій загальної практики сімейної медицини. Найкращий показник залучення населення до підписання документів мають у АЗПСМ Краснограда. Наразі 93 % містян визначилися з сімейним лікарем. Також 90 % підписантів мають у амбулаторії села Вознесенське.

Третій результат у відсотковому відношенні у АЗПСМ села Наталине. Тут декларацію з медиками уклали 84 % жителів.

Далі менше. У медичних закладах Попівки та Хрестища по 76 % в кожного. У АЗПСМ с. Піщанка — 75%. У амбулаторіях Кобзівки та Петрівки по 71 %, а в Берестовенці — 70%.

Найнижчі цифри у закладах охорони здоров’я, розташованих у Володимирівці та Миколо-Комишуватій: 68 та 62 відсотки відповідно.

Водночас у селі Новопавлівка, яке територіально належить до сфери обслуговування АЗПСМ с. Кобзівка, медичні декларації мають лише 30 % жителів. Серед мешканців Березівки таких виявилося тільки 43 % (АЗПСМ с. Петрівка), а у Тишенківці (АЗПСМ с. Піщанка) — 49 %. Трохи більше 50 % селян підписали декларації з сімейними лікарями в Ясній Поляні (АЗПСМ с. Попівка), в Покровському (АЗПСМ с. Піщанка) та  Кирилівці (АЗПСМ с. Берестовенька).

— Частково низький рівень укладання декларацій можна пояснити тим, що в окремих амбулаторіях немає постійних лікарів, — коментує ситуацію директор КНП “Центр первинної медико-санітарної допомоги Красноградського району” Ганна Васенко. — Зокрема, у Кобзівці, Миколо-комишуватій і Вознесенському. Хоча в останній попри це один із найкращих показників.

Кількість декларацій, які може укласти один лікар із потенційними пацієнтами також обмежена: 1800 + 10 %, далі можливе накладання штрафу. Але жителі мають право підписувати документи з фахівцями без територіальної прив’язки.

— Приблизно раз на місяць ми організовуємо виїзні прийоми лікарів у ті населені пункти, де немає постійного фахівця, — зауважує Ганна Васенко. — Також нині є можливість надавати послуги віддалено, у тому числі завдяки телемедицині. Ми намагаємося максимально охопити медичним обслуговуванням все населення. Та безумовно ті громадяни, які уклали декларації, мають певні переваги.

Насамперед договір із сімейним лікарем відкриває пацієнтам доступ до безкоштовного пакету медичних послуг на рівні спеціалізованої допомоги. Тобто право на безоплатний прийом у вузьких спеціалістів, яке можна реалізувати на всій території України. Також проходження додаткових методів дослідження: ультрозвукової діагностики, МРТ, низки аналізів тощо. Інакше доведеться заплати.

Красноградська районна рада під час пленарного засідання 26 березня нинішнього року внесла зміни до попереднього рішення № 1246-VII від 20.02. 2020 “ Про затвердження Положення про платні медичні послуги КНП “Красноградська центральна районна лікарня” та Переліку платних медичних послуг”. Ознайомитися з відповідним прейскурантом можна за посиланням:

http://krrada.kh.ua/dokumenty/rishennia-sesii-rairady/rishennya-lkhii-sesiji-vii-sklikannya-26-bereznya-2020-roku.

— Ми звертаємося до населення з прохання відповідально поставитися до укладання декларацій і не зволікати з підписанням документів, — зазначила директорка КНП “Центр первинної медико-санітарної допомоги Красноградського району”. — Здоров’я завжди вимагає особливої уваги, в умовах епідемії коронавірусу стежити за самопочуттям необхідно ще прискіпливіше.

Ганна Васенко також повідомила, що нині у штаті Центру трудяться два лікаря-інтерна. Керівниця сподівається, що згодом вони залишаться тут на постійну роботу. Відтак покращиться ситуація із забезпечення місцевих медичних закладів молодими фахівцями.

 

Фото: https://www.facebook.com/photo?fbid=2595907453848110&set=a.1368633306575537

 

Про нас admin

Перевірте також

Служба зайнятості допомагає учасникам бойових дій та членам їхніх родин

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну чимало українців набули статусу учасників бойових дій і …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page