Вторник , 19 Март 2024
На головну / СУСПІЛЬСТВО / Заміна газових лічильників: безкоштовна чи ні

Заміна газових лічильників: безкоштовна чи ні

— Кажуть, що тепер нові прилади обліку газу замість тих, які використовувалися вже тривалий час,  встановлюють безоплатно. Але дехто з містян говорить, що заплатив за це понад тисячу гривень, — з таким зверненням до редакції видання  зателефонувала жителька приватного сектору Краснограда. — Допоможіть з’ясувати, як все відбувається насправді. Запитання переадресували до управління зовнішніх комунікацій АТ «Харківгаз».

— Вперше, з початку  2020-го  року, заміна лічильників для мешканців Харківської області здійснюватиметься безкоштовно, — відповіла керівник управління Ольга Клименко. — З 1 січня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) втричі збільшила суму  інвестицій в газові мережі. До того часу вони складали майже 50 гривень на один кілометр газопроводу.  Також державний регулятор передбачив витрати на безкоштовну заміну лічильників споживачам.

Раніше відповідні витрати не були включені в тариф АТ «Харківгаз». Тому заміна приладів обліку виконувалась коштом  користувачів блакитного палива.

Натомість є одне «але».

— Щоб придбати та безоплатно замінити лічильники споживачам, підприємству необхідно спершу закумулювати тарифні кошти та провести тендерні закупівлі. Наразі акумулювання фінансів не відбулося. За новим тарифом клієнти газової компанії не повністю розрахувалися за  газ навіть за січень, — зауважила Ольга Клименко.

Тож, якщо споживач бажає зараз замінити лічильник, він може самостійно його придбати, а фахівці АТ «Харківгаз» безкоштовно його встановлять. Інший варіант — зачекати, коли цьогоріч розпочнеться безкоштовна заміна приладів обліку.

Заміні підлягають лічильники, визнані Державним підприємством з метрології «Укрметрстандарт» непридатними для подальшого використання. Такий висновок надається під час їхньої повірки. Терміни повірки зазначаються в паспорті заводу-виробника.

Багатьох споживачів цікавить, чи потрібно повторно виготовляти технічну документацію?

— Це питання суто індивідуальне. Якщо місце розташування лічильника та будь-які інші умови не змінювалися, технічну документацію замовляти не потрібно,— пояснила керівник управління зовнішніх комунікацій АТ «Харківгаз». — Але, якщо споживач самовільно міняв чи переміщував газове обладнання без дотримання  вимог правил безпеки, то працівники підприємства зобов’язані відключити таке помешкання від системи газопостачання. Повторне підключення відбудеться після усунення всіх порушень. У такому випадку також доведеться виготовити нові документи.

Про нас admin

Перевірте також

Харків атакували ворожі ракети і шахеди

Про ситуацію на Харківщині на 31 грудня розповів начальник ХОВА Олег Синєгубов. 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page