Четверг , 28 Март 2024
На головну / ЗДОРОВ'Я / Для малюків без щеплень дитячі заклади під «замком»

Для малюків без щеплень дитячі заклади під «замком»

Такі вимоги чинного законодавства щодо захисту від інфекціних захворювань.

Про ситуацію з вакцинацією дошкільнят кореспондент видання запитала у директора КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Красноградського району» Ганни Васенко.

Окрему статистику по щепленням ми не ведемо, фіксуємо лише протипоказання. Зате з упевненістю можу сказати відмов батьків вакцинувати дітей стає дедалі менше, — зауважила фахівець.

За словами лікаря, на цей процес, напевно, позитивно вплинула епідемія кору. Тож трапляються лише поодинокі випадки, коли рідні не погоджуються на проведення такої процедури малечі. У одному з останніх мама дитини навіть викликала поліцію до лікарні. Медики відмовили жінці у видачі довідки для дитячого садка. Та зрештою все завершилося щепленням. Адже згідно зі статею 15 Закону України «Про захист від інфекційних захворювань» дітям, не вакцинованим відповідно до календаря профілактичних щеплень, заборонено відвідувати будь-які дитячі  заклади — виховні, навчальні, оздоровчі тощо.

— Ми намагаємося пояснити батькам, що вони відповідальні не тільки за здоров’я власних чад, а й мають соціальну відповідальність перед оточенням, — говорить Ганна Васенко. – Тож, відмовляючись робити щеплення своїм синам і донькам, вони тим самим наражають на небезпеку інших дітей.

Основний вакцинальний цикл стосується дошкільнят. Ганна Васенко нагадала, що обов’язковими для малюків є щеплення від 10 захворювань. Зокрема, правця, кору, кашлюка, поліомієліту, паратиту, краснухи, гепатиту В, туберкульозу, дифтерії та ХІБ-інфекції. Необхідними вакцинами місцеві лікувальні заклади забезпечені в повному обсязі. Тож батьків разом із малюками чекають для проходження процедури.

Для дорослих обов’язковими є щеплення від дифтерії, правця, а віднедавна і кору. Ревакцінація проводиться кожні десять років. Зараз красноградці масово вакцинуються від кору. Останнім часом щеплення зробили майже 1000 жителів району. Це переважно люди, яки мали контакт із хворими. Та, як зазначила Ганна Васенко, нині безкоштовно вакцинуватися від цієї небезпечної недуги можуть всі охочі. Співрозмовниця наголосила, що попередньо необхідно отримати дозвіл на проведення щеплення у сімейного лікаря.

Про нас admin

Перевірте також

Красноградські медики отримали автівку швидкої медичної допомоги

Сьогодні Красноградському відділенню екстреної (невідкладної) медичної допомоги начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов передав …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page