Четверг , 28 Март 2024
На головну / НОВИНИ / Місто / Учасники бойових дій в Афганістані вшанували пам’ять загиблих побратимів

Учасники бойових дій в Афганістані вшанували пам’ять загиблих побратимів

Зустріч відбулася 25 грудня біля пам’ятного знаку воїнам-афганцям у Краснограді. Саме в цей день у  1979 році розпочалося введення радянських військ до Демократичної республіки Афганістан.  Військові були втягнутими в громадянську війну, яка розгорялася на території ДРА. Боротьба точилася за повний політичний контроль над територією країни між збройними силами уряду ДРА та озброєною опозицією (моджахедами). Від часу початку участі  контингенту радянських військ у цій війні минуло 42 роки.

Афганська війна тривала 3340 днів. За період перебування радянських військовослужбовців в Афганістані з грудня 1979 до лютого 1989 років там пройшли службу  250 красноградців. Наразі чоловіків об’єднує ГО «Красноградська районна  організація спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)».

У церемонії покладання квітів взяли також участь Красноградський міський голова Світлана Кривенко та  представники громадських об’єднань воїнів-інтернаціоналістів із територіальних громад Красноградщини.  Учасники зібрання вшанували пам’ять полеглих військових побратимів хвилиною мовчання.

До теми

Перебування радянських військ в Афганістані і їхня бойова діяльність умовно розділяються на чотири етапи.

  • 1‑й етап:грудень 1979 р. — лютий 1980 р. Введення радянських військ до Афганістану, розміщення їх по гарнізонах, організація охорони пунктів дислокації і різних об’єктів.
  • 2‑й етап: березень 1980 р. — квітень 1985 р.Ведення активних бойових дій, зокрема широкомасштабних, спільно з афганськими з’єднаннями й частинами. Робота з реорганізації і зміцнення збройних сил ДРА.
  • 3‑й етап: травень 1985 р. — грудень 1986 р.Перехід від активних бойових дій переважно до підтримки дій афганських військ радянською авіацією, артилерією і саперними підрозділами. Підрозділи спецпризначення вели боротьбу з припинення постачання зброї і боєприпасів із‑за кордону. Відбувся вивід 6 радянських полків у СРСР.
  • 4‑й етап: січень 1987 р. — лютий 1989 р.Участь радянських військ у проведенні афганським керівництвом політики національного примирення. Продовження підтримки бойової діяльності афганських військ. Підготовка радянських військ до повернення на Батьківщину і здійснення повного їх виводу.

 

 

Про нас admin

Перевірте також

Харківщина під ворожими обстрілами

Про наслідки воєнних злочинів росіян на Харківщині за минулу добу повідомив начальник ХОВА Олег Синєгубов. 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page