Пятница , 29 Март 2024
На головну / ЗДОРОВ'Я / Не дай СНІДу жодного шансу

Не дай СНІДу жодного шансу

Першого грудня з нагоди Всесвітнього дня боротьби з хворобою, яка отримала назву «чуми ХХ століття» Красноградська організація Червоного Хреста України спільно зі своїм соціальним партнером краєзнавчим музеєм організували годину спілкування з молоддю на цю тему. Зустріч відбулася в приміщенні закладу культури. З її учасниками, студентами місцевих закладів вищої освіти, спілкувалася лікар-інфекціоніст  ЦРЛ Наталія Пульна та волонтерка організації Наталія Карпенко. Також охочі могли пройти експрес-тест на вірус імунодефіциту людини (ВІЛ).

— На обліку в кабінеті довіри центральної районної лікарні нині перебувають 92 ВІЛ-інфікованих жителів Красноградщини, ще 23 земляки страждають синдромом набутого імунодефіциту. Кілька таких хворих перебувають і під опікою нашої організації, — говорить голова районного осередку Червоного Хреста України Вікторія Балазюк. — На жаль, число таких пацієнтів не зменшується, а навпаки росте. Відтак профілактика — один із ключових факторів попередження поширення хвороби. Задля цього ми й влаштовуємо подібні зібрання.

За словами лікаря Наталії Пульної, найбільше випадків інфікування ВІЛ відбуваються через незахищені статеві взаємини. У групі ризику особи, які вживають наркотики через ін’єкції. Також на вірус ризикують наразитися відвідувачі тату-салонів. Підхопити цю «невидимку» можна під час процедури манікюру або пірсингу. Тож фахівці радять виважено обирати заклади та спеціалістів, які надають такі послуги. Інструменти, якими працюють майстри, повинні стерилізуватися. Підступність ВІЛ у тому, що він може роками не виказувати свої присутності в організмі носія, а проявитися тоді, коли лікуватися вже буде запізно. Гарна новина, що антиретровірусні медичні препарати нового покоління дозволяють стримувати прогресування недуги тривалий період. Проте краще взагалі уникнути інфікування.

Проникнути всередину вірус здатен випадково. Наколотися голкою від шприця невідомого походження можна під час прибирання території. У такому випадку для запобігання неприємностей, краще якнайшвидше звернутися за профілактичною допомогою до кабінету довіри.

Захищений секс, не вживання наркотиків та всебічна увага до свого здоров’я – прості, але дієві запобіжні заходи у протидії ВІЛ. Про них одноліткам нагадала волонтерка Червоного Хреста Наталія Карпенко. Своїм позитивним прикладом хлопці й дівчата можуть і мають впливати на формування відповідального ставлення в суспільстві до вирішення проблеми СНІДУ, а починати варто із себе,  — певна дівчина.

Також важливо толерантно ставитися до тих, хто впритул зіштовхнувся з цією бідою. Адже насправді в зоні ризику кожен із нас. Тому знання про ВІЛ,  шляхи поширення вірусу та методи попередження захворювання – кращий засіб залишатися здоровим.

Фото з ахіву Красноградської організації Червоного Хреста України

Про нас admin

Перевірте також

Харків атакували ворожі ракети і шахеди

Про ситуацію на Харківщині на 31 грудня розповів начальник ХОВА Олег Синєгубов. 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page