Четверг , 28 Март 2024
На головну / НОВИНИ / Екологічна агітбригада вихованців НВК № 3 виборола «срібло» національного змагання

Екологічна агітбригада вихованців НВК № 3 виборола «срібло» національного змагання

Команда «Джерело» НВК № 3

Команда «Джерело» посіла друге місце у фіналі Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім». Цьогоріч він був присвячений 95-річчю юннатівського руху в Україні.

Заключний етап творчого змагання відбувся в місті Біла Церква. Через карантин він проводився онлайн.

— Минулої весни ми стали переможцями обласного етапу конкурсу екологічної просвіти, відтак отримали путівку до його фінальної частини, — розповіла педагог-організатор Красноградського навчально-виховного комплексу № 3 Ліна Волошко. — Карантинні обмеження внесли свої корективи в перебіг турніру. Для участі в ньому ми відправили запис виступу, відеофільм про нашу практичну природоохоронну діяльність. Також позмагалися в онлайн-вікторині «Країна Юннатія та EcoWorld», у якій отримали другий командний результат. У загальному заліку стали срібними призерами.

У фіналі конкурсу «Земля – наш спільний дім» взяла участь 21 агітаційна бригада юних екологів із різних куточків України. У складі команди «Джерело» від НВК № 3 виступали шестеро дівчат: восьмикласниці Софія Сергієнко, Валерія Цигута, Дарина Рудьман, а також учениці десятого класу Софія Глущенко, Софія Червона і Вікторія Шевякова ( на фото).

— Бережливо ставитися до природи важливо для всіх. Своїми виступами ми намагаємося привернути увагу до актуальних екологічних проблем рідного краю і популяризуємо ідею поважного ставлення до навколишнього світу, — говорять учасниці «Джерела» Валерія Цигута і Дарина Рудьман. — У цьому колективі ми виступаємо три роки. Окрім агітаційної роботи долучаємося до різних природоохоронних акцій. Брали участь в озелененні узбережжя Берестової, доглядаємо за квітниками на території школи тощо. Сподіваємося, що наш приклад допоможе залучити до природозахисних ініціатив дедалі більше людей.

Для дівчат призове місце в конкурсі агітбригад — лише одна зі сходинок у їхній практиці збереження довкілля. Всеукраїнський конкурс «Земля — наш спільний дім» проводиться щороку. Його організатори вже оголосили підготовку до відзначення 100-річчя юннатівського руху. Тож попереду в активісток ще багато справ, цікавих виступів та ініціатив.

Фото з архіву Красноградського НВК № 3

До теми

Екологічною просвітою школярів Красноградщини опікується районний Центр дитячої та юнацької творчості. Під його егідою на базі Петрівського НВК та  НВК № 3 діють фенологічні гуртки. Гуртківці спостерігають за природою та проводять різні дослідження. Куратором напрямку є методист і заступниця директора РЦЦДЮТ Людмила Меднікова. У неї поцікавилися історією розвитку юннатівського руху в районі.

— Датою його початку можна вважати 1953 рік. Саме тоді місцевих школярів почали активно залучати до вивчення і збереження природи рідного краю, — повідомила співрозмовниця. – Згодом, у 1974-му, на базі тодішньої ЗОШ № 3 виникла районна Станція юних натуралістів, де проіснувала до початку дев’яностих.

За словами Людмили Меднікової, з 1992-го до 2000-го вона розміщувалася в історичному приміщенні Земської управи, якраз у тому крилі, де тепер знаходиться міська рада. У теперішньому кабінеті міського голови тоді квартирувався гурток квітникарства, а у загальному відділі – «живий» куточок.

У 2000-му Станцію юннатів і Будинок школяра об’єднали в один позашкільний навчальний заклад. Так утворився районний Центр дитячої та юнацької творчості. Нині РЦДЮТ займає будівлю колишнього дитсадка № 5 на вулиці Бєльовській, 71.

Залучення дітей до екологічних агітаційних бригад допомагає привернути увагу до актуальних проблем нашої місцевості. Серед них Людмила Меднікова назвала збереження річки Берестової та інших водних ресурсів краю, вивчення впливу газоконденсатних родовищ на довкілля тощо. Вона також нагадала, що на теренах Красноградщини діють три ентомологічних та один орнітологічний мікрозаказники. Ці невеликі ділянки призначені для збереження та створення умов для відтворення окремих популяцій комах та птахів. Зокрема, спеціалізацією Мартинівський мікрозаказника є захист лебедів-шипунів. Завдання юннатів наглядати за станом цих територій.

 

Про нас admin

Перевірте також

Харківщина під ворожими обстрілами

Про наслідки воєнних злочинів росіян на Харківщині за минулу добу повідомив начальник ХОВА Олег Синєгубов. 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page