Четверг , 28 Март 2024
На головну / НОВИНИ / Де купити «живу» новорічну ялинку: цікавляться красноградці

Де купити «живу» новорічну ялинку: цікавляться красноградці

Зимові свята наближаються. Відтак актуалізується попит на головний атрибут святкування Нового року та Різдва. Торговельні заклади заздалегідь виставили прейскуранти на штучні деревця. Ціна залежить від висоти та декоративного оформлення такого товару. Попри велику кількість подібних пропозицій, багато людей залишаються прихильниками справжніх зелених красунь. Адже аромат свіжої хвої у помешканні, як і запах мандаринів чи пакунки з солодощами  а-ля «Ананасні» цукерки традиційно асоціюються з новорічним святкуванням. Де і коли відкриються ялинкові базари в Краснограді, запитали в ДП «Красноградський лісгосп».

— Продаж «новорічних ялинок» розпочнеться з 15 грудня і триватиме до 23 грудня включно, — відповіли там. – Реалізація відбуватиметься на території Наталинського лісництва за адресою вулиця Промислова, 125 а.

Як уточнили у лісгоспі, продаж дерев на території підприємства в Краснограді на вул. Харківській, 87 наразі не передбачається.  У разі розширення торговельних точок, повідомлять додатково.

Під «новорічною ялинкою» у лісгоспі розуміють сосну звичайну ДСТУ 3071-95. Відповідно до наказу ДП «Красноградський лісгосп» від 06 грудня 2021 року № 162 встановлена вартість такої продукції власного виробництва. Згідно з цим документом, покупка одного деревця пересічним громадянам обійдеться в 200,00 грн з ПДВ незалежно від його висоти чи об’єму крони. Для юридичних чи фізичних осіб-підприємців розцінки інші. Відтак для цих категорій покупців  верховіття сосни звичайної ДСТУ 3071-95 висотою до трьох метрів коштуватиме – 300 грн з ПДВ, 3 м і вище – 420 грн з ПДВ.

Нагадуємо, що деревця, куплені в офіційних продавців мають спеціальне маркування, яке підтверджує легальність їхньої вирубки. Інакше, законодавством передбачені штрафи, у тому числі для покупців нелегального краму.

Як інформує Державна екологічна інспекція в Харківській області, відповідно до частини 1 статті 88-1 КУпАП порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу (новорічних ялинок) без документів, що підтверджують законність їхнього придбання, тягне за собою накладення штрафу від 510 до 1700 гривень Крім того, незаконно придбане деревце конфіскують.

Те саме джерело повідомляє, що згідно зі статтею 65 КУпАП, незаконна порубка і пошкодження дерев або чагарників; перевезення, зберігання незаконно зрубаних дерев або чагарників; знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняка природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовідновлення, штрафуються  в розмірі від 510 до 1020 грн для громадян і від 2550 до 5100 грн для посадових осіб.

За шкоду, заподіяну лісу в результаті самовільної рубки хвойних насаджень, окремо розраховуються збитки. Їхня сума варіюється в залежності від діаметру дерева у корі біля шийки кореня та місця вирубки деревини — в межах чи поза межами  населених пунктів.

 

 

 

Про нас admin

Перевірте також

Харківщина під ворожими обстрілами

Про наслідки воєнних злочинів росіян на Харківщині за минулу добу повідомив начальник ХОВА Олег Синєгубов. 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

You cannot copy content of this page